AC laden is het opladen van elektrische voertuigen (EV’s) met wisselstroom (AC). AC staat Alternating Current. AC laders vind je vooral in de openbare ruimte en ook als je thuis je auto oplaadt is dat zeer waarschijnlijk een AC lader. AC laden is trager dan DC laden.
Het kopen en installeren van een AC laadpaal is ook goedkoper, ze zijn vaak kleiner en er minder complexe techniek nodig. Je kunt bijvoorbeeld al laden aan een standaard stopcontact. In thuissituaties wordt dan meestal ook gekozen voor een AC laadpaal. Ook de meeste oplaadpunten die op publieke grond staan zijn AC laders.
Ontdek wat de beste laadpas is om goedkoop te laden op AC laders.
AC is wisselstroom
De accu in je elektrische voertuig slaat gelijkstroom op, dit terwijl AC wisselstroom is. Dat betekent dat de wisselstroom omgezet moet worden in gelijkstroom voordat de energie opgeslagen kan worden in de accu. Dit wordt gedaan door een converter die in het voertuig geïnstalleerd is. In de praktijk wordt zo een converter ook wel geïntegreerde lader genoemd. Dit gebeurt zonder dat je het doorhebt ook in de oplader van je telefoon en je laptop.
De specificaties van deze converter bepalen ook de maximale laadsnelheid bij AC laadpalen. Ook al biedt een bepaalde AC laadpaal 22 kW aan, door de samenwerking met de converter kan het zijn dat het daadwerkelijke laadvermogen lager is.
Vermogen van AC laders
Het maximale vermogen van de meeste AC laders is 22 kW en het begint bij 3.7 kW. De snelheid is naast de mogelijkheden van de laadpaal ook afhankelijk van de drukte op het elektriciteitsnet en de specificaties van de ingebouwde converter in je elektrische voertuig.
Het vermogen dat de AC lader levert aan de accu van je voertuig zegt wat over de tijd die het neemt om de accu volledig vol te laden. Hoe hoger dat vermogen, des te korter het duurt.