Afhankelijk van waar je laadt en hoe vaak je laadt is er een beste laadpas voor jou te vinden. We hebben in verschillende categorieën de beste laadpassen geselecteerd zodat jij makkelijk en snel de goede keuze maakt. Hieronder zie je welke laadpas het best past bij jouw situatie.
Kort samengevat: de beste laadpassen
- E-Flux – algemeen gebruik
- Vandebron – standaard laadpaal tarieven
- Maingau – voor overal snelladen
- Shell Recharge – vast tarief
- MKB brandstof – voor zakelijk

1. E-Flux – voor algemeen gebruik
De E-Flux laapdas is een laadpas met een duidelijke propositie. Wanneer je je auto gaat laden betaal je het basistarief van de laadpaal. Je weet dus zeker dat je een eerlijke prijs betaalt als particulier. Wat dat aangaat is dit dus de beste laadpas voor algemeen gebruik, je kunt er overal mee terecht in Nederland en je betaalt een eerlijk tarief.
Je hebt de keus tussen een laadpas zonder abonnement of met abonnement bij E-Flux. Wanneer je een abonnement hebt hoef je geen starttarief te betalen. Bij de E-Flux laadpas zonder abonnement betaal je wel per laadsessie een vast klein bedrag.
Tarieven en kenmerken E-Flux2. Vandebron – standaard laadpaal tarieven
Vanderbron heeft als grote energieleverancier ook besloten om een laadpas uit te brengen. Deze laadpas heeft dezelfde propositie als de E-Flux laadpas. Tijdens het laden betaal je simpelweg het daar geldende laadpas tarief. Een verschil is dat de Vandebron laadpas een goede Europa dekking heeft.
Wel betaal je bij Vandebron een maandelijks bedrag voor het gebruik ervan. De pas kost €3,50 per maand. Maar als je klant bent bij Vandebron zijn deze maandelijkse lasten lager, namelijk maar €1,50.
Tarieven en kenmerken E-Flux3. Shell Recharge – vaste tarieven
Met vaste kWh tarieven voor het laden weet je vooraf wat je kwijt bent. Dat heeft als voordeel dat je niet voor verassingen komt te staan.
Het vaste tarief per kWh van Shell Recharge is een gemiddeld tarief en je kunt er overal in Nederland mee laden. Ook de dekking is door heel Europa heel goed, je kunt echt bij het overgrote deel van de laadpunten in Europa met de Shell Recharge betalen.
Tarieven en kenmerken Shell Recharge4. ESB laadpas – voor snelladen
Snelladen is eigenlijk altijd een stuk duurder dan laden bij reguliere laadpalen. Gelukkig zijn er een aantal laadpassen die interessante tarieven aanbieden voor DC laden.
De ESB laadpas is zo een laadpas die erg goedkoop is bij snellaadstations. Ook al is dit een Duitse laadpas, in Nederland werkt deze bij nagenoeg alle snellaadstations en je betaalt altijd hetzelfde vaste lage tarief per kWh.
Tarieven en kenmerken ESB laadpas5. MKB brandstof laadpas – voor zakelijk
Met de MKB brandstof laadpas kun je overal in Nederland terecht en worden alle laadsessies netjes op een maandelijkse factuur vermeld. Dit is dus ideaal voor je bedrijfsboekhouding,
De laadtarieven zijn bij de MKB brandstof wel hoger dan bij andere laadpas aanbieders. Maar daar krijg je dus een bepaald gemak voor terug.
Tarieven en kenmerken MKB brandstof laadpasMeerdere laadpassen kan beste keus zijn
Omdat de laadprijzen per locatie zo verschillend zijn kan het een zeer goede en verstandige keuze zijn om meerdere laadpassen bij je te hebben. Je kunt dan echt veel geld besparen tijdens het laden. Een voorbeeld om duidelijk te maken wat het kan schelen.
- Je komt aan in Rotterdam en omdat de laadpas tarieven relatief laag zijn kun je het goedkoopst laden met een laadpas die de laadpaal tarieven volgen.
- Vervolgens rijd je naar Utrecht waar laden veel duurder is. Daar is de goedkopere optie een laadpas met vast tarieven. Die zijn veelal lager dan de laadpaal tarieven in Utrecht.
- Met een lange rit waarbij je halverwege moet snellaaden, is het weer goedkoper om een laadpaas te kiezen met speciale lage tarieven voor snelladen.
Conclusie: wat is de beste laadpas?
Het is duidelijk dat er niet 1 laadpas die de beste voor alle situaties. Het is afhankelijk van waar en hoeveel je wilt laden. Het is raadzaam om meerdere laadpassen te hebben zodat je bij de verschillende laadpunten tegen een aantrekkelijk tarief kunt laden.
We raden dan wel aan om te kiezen voor een laadpas zonder abonnement. Zeker wanneer je meerdere laadpassen hebt kan het dure aangelegenheid worden.
Veelgestelde vragen over de beste laadpas
Welke laadpas heeft de beste dekking?
Al de passen in ons overzicht met de beste oplaadpassen hierboven hebben 100% dekking in Nederland. Voor de dekking buitenlandse landen raden we je aan om de de details pagina per aanbieder te bekijken.
Wat is de beste laadpas voor particulieren?
Een laadpas die overal in Nederland te gebruiken is en waarbij je altijd het basistarief van de laadpaal betaalt kunnen we E-Flux aanbevelen. Voor een laadpas met vast tarief kunnen we de ANWB laadpas aanbevelen.