HPC – high power charging

HPC is een afkorting die staat voor High Power Charging. HPC laadpunten zijn dus laadpunten die een uitzonderlijk hoog vermogen hebben. HPC is een manier van DC laden, dus met gelijkstroom, in Nederland ook wel snelladen genoemd. We gebruiken de term HPC voor snelladers die een vermogen van meer dan 150 kW hebben, ook wordt het wel UFC (Ultra fast Charging) genoemd. Het laden met HPC wordt ook wel supersnel laden genoemd.

Voor wie zijn HPC laders interessant?

HPC laders zijn op het moment van schrijven voornamelijk interessant voor bedrijven die elektrische voertuigen gebruiken die veel op de weg moeten zijn. En ook zijn deze laders interessant voor bedrijven met voertuigen die een erg grote accu nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagen en trolleys.

In mindere maten is het ook interessant voor particulieren die langs de snelweg graag hun elektrische voertuig snel willen opladen. Dit is in mindere mate interessant voor particulieren omdat veel auto’s de hoge laadsnelheden nog niet aankunnen. En ook omdat de tijdswinst van het laden van een 60 kWh niet bijster groot is.

HPC laders locaties

Het aanbod van HPC laders is op openbare plekken nog wat beperkt. Er zijn toch echter wel wat snellaadstations die vermogens van meer dan 150 kW aanbieden. Zo hebben sommige laadstations van Ionity en Aral laadstations waar meer 150 kW of meer geleverd worden.

Gebruik de pagina laadpas vergelijken om de juiste laadpas te vinden voor HPC laders.

Daarnaast zijn er bedrijven die op eigen grond deze laadstations laten installeren. Dit zijn voornamelijk logistieke bedrijven waarbij het simpelweg nodig is dat de voertuigen snel weer de weg op kunnen.