Laadpas aanvragen

Het aanvragen van een laadpas is eenvoudig. Lees op deze pagina waar je rekening mee moet houden.

Laadpas aanvragen

Voordat je laadpalen kunt gebruiken voor het opladen van je elektrische voertuig(en) zul je een laadpas nodig hebben. Op deze pagina leer je hoe je een laadpas aanvragen kunt en ook zal je leren waar je op moet letten bij het aanvragen van een laadpas.

Waarom je een laadpas moet aanvragen

Een laadpas is noodzakelijk om de openbare laadinfrastructuur in Nederland te gebruiken. Je kunt de laadpas zien als een soort van tankpas.

Voordat je een laadpaal kunt gebruiken voor het laden van je auto zal je een laadpas langs de kaartlezer op de laadpaal moeten halen. Op deze manier identificeert de laadpaal wie er aan het laden is en aan wie de factuur dus verstuurd kan worden.

Een laadpas is noodzakelijk om de openbare laadinfrastructuur in Nederland te gebruiken. Je kunt de laadpas zien als een soort van tankpas. Voordat je een laadpaal kunt gebruiken voor het laden van je auto zal je een laadpas langs de kaartlezer op de laadpaal moeten halen. Op deze manier identificeert de laadpaal wie er aan het laden is en aan wie de factuur dus verstuurd kan worden.

Hoe dat precies in zijn werk gaat is als volgt. De laadpas die je aanvraagt wordt uitgegeven door een zogenaamde EMSP, een laadpas aanbieder. Als je de laadpas dus aanvraagt ben je in feite klant van de EMSP. Vervolgens kun je met de laadpas gaan opladen, dit doe je bij laadpalen die beheert worden door zogenaamde CPO’s, de laadpaal beheerders.

Zodra je je laadpas langs de laadpaal swiped ziet de CPO van welke EMSP jij klant bent en zij zullen de EMSP factureren. Vervolgens factureert de EMSP weer door aan jou, al dan niet met een extra marge.

Lees hier meer over hoe een laadpas precies werkt.

Welke laadpas aanvragen

Welke laadpas je het best kunt aanvragen is afhankelijk van verschillende factoren. Iedereen heeft andere wensen en een andere routine wat betreft het opladen van je elektrische auto. We zullen de belangrijkste overwegingen hieronder opsommen.

Tarieven van de laadpas

Het klinkt misschien wat raar, maar de laadtarieven van de verschillende laadpas aanbieders lopen erg uiteen. Zo kan het makkelijk 40% schelen per laadpas bij eenzelfde laadpaal. We weten dat dit ongeloofwaardig klinkt maar toch is het echt zo.

Let bij het kiezen van je laadpas dan ook goed op de laadtarieven en eventueel bijkomende kosten. De bijkomende kosten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een starttarief en roamingkosten.

Bovendien is het raadzaam na het aanschaffen van de laadpas de actuele tarieven in de gaten te houden. Dit is vrij eenvoudig te doen via onze pagina laadpas vergelijken. Daar staan alle up-to-date tarieven van de verschillende laadpassen.

Frequentie van het opladen van de auto

Het is belangrijk om te weten hoe vaak je je auto aan een openbare oplaadpaal wilt laden. Als je dat sporadisch doet is het in de regel interessanter om een laadpas zonder abonnement aan te vragen. Wanneer je heel regelmatig (gemiddeld genomen meer dan 10 keer per maand) je auto openbaar wilt laden, is een laadpas met abonnement waarschijnlijk een betere keuze.

Dat zit zo: bij een laadpas zonder abonnement betaal je meestal iets hogere tarieven. Dit is meestal een starttarief, maar het kan ook een hoger kWh tarief zijn. Toch blijkt dit onder de streep vaak goedkoper als je minder dan 10 keer per maand een openbare laadpaal gebruikt. Bij laadpassen met een betaald maandelijks abonnement heb je dus dat tariefvoordeel, maar betaal je wel maandelijkse kosten.

AC of DC laden

Een andere belangrijke overweging is of je vaker een snellader (DC laden) gebruikt, of dat je vaker een reguliere lader (AC laden) gebruikt. Snelladers hanteren hogere tarieven dan reguliere laadpalen. Maar er zijn enkele aanbieders die zeer scherpe tarieven voor snelladers hanteren als bij hun een laadpas aanvraagt.

Vaak zijn deze snellaad abonnementen duurder dan bij andere laadpassen, maar dit wordt in de regel ook snel terug verdiend. Je hoeft maar een paar keer per maand een snellader te gebruiken om het terug te verdienen.

Zeker voor de mensen die op vakantie gaan en snelladers langs de snelweg willen gebruiken kan zo een abonnement een goed idee zijn. Twee bekende partijen die aantrekkelijke tarieven rekenen voor snelladen zijn de Fastned laadpas en de Maingau laadpas. Een nadeel van de Fastned laadpas is dat je deze alleen kunt gebruiken bij de eigen laadstations.

Locatie en keuze laadpaal aanbieder

Als je van te voren weet dat je het meest gebruikt gaat maken van Eneco laadpalen kan het interessant zijn om een Eneco eMobility laadpas aan te vragen. Ditzelfde geldt voor andere laadpaal aanbieders die ook een laadpas uitgebracht hebben. Dan betaal je in de regel de laagste laadtarieven.

Ook per regio zijn er af en toe zeer aantrekkelijke aanbiedingen te vinden. Zo heeft de Vattenfall laadpas in bepaalde provincies echt heel aantrekkelijk tarieven als je deze gebruikt op hun eigen laadpalen. Op onze pagina over de Vattenfall laadpas vind je daar alle belangrijke informatie over.

De kosten van de laadpas

Dit zijn vaak niet de hoogste kosten, maar de maandelijkse kosten van een laadpas abonnement is toch iets om in de gaten te houden. Bovendien zijn er ook wel regelmatig goede aanbiedingen te vinden. Zo kost de Vandebron laadpas heel erg weinig voor klanten bij Vandebron energie.

Daadwerkelijk je laadpas aanvragen

Als je eenmaal een goede laadpas hebt gekozen die je wilt aanvragen zul je een online een inschrijfformulier kunnen invullen zodat je de laadpas kunt ontvangen. Meestal zijn dit de volgende stappen:

  1. Je gaat naar de laadpas aanbieder.
  2. Je vult je persoonljke informatie in zoals naam, adres en contactgegevens.
  3. Je vult je factuurgegevens in.
  4. Je klikt op verzenden of op inschrijven.
  5. Dan is het wachten dat de laadpas in je brievenbus wordt bezorgd, meestal duurt dat enkele werkdagen.
  6. Sommige laadpassen zul je online nog moeten activeren na het ontvangen.

Conclusie aanvragen van laadpas

Voordat je een laadpas aanvraagt is het aan te raden om wat belangrijke zaken in acht te nemen. Als je de bovenstaande punten even goed overdenkt zul je uitkomen bij een laadpas die goed bij jouw persoonlijke situatie past.

Het daadwerkelijk aanvragen is een fluitje van een cent. Je vult online een formulier in en je zult de aangevraagde laadpas vanzelf ontvangen.

Plaats een reactie