Laden zonder laadpas

Bij verreweg de meeste laadpalen is het niet mogelijk om te laden zonder laadpas. Toch zijn er mogelijkheden bij andere laadpalen, ontdek hier wat er mogelijk is.

Laden zonder laadpas

Het laden zonder laadpas is maar op een beperkt aantal oplaadpunten mogelijk. Het is dan ook ten zeerste af te raden om zonder goede laadpas de weg op te gaan als je een elektrische auto hebt. Je kunt jouw ideale laadpas vinden door de verschillende laadpassen te vergelijken.

Dat gezegd hebbende zijn er toch een aantal opties waar je op bepaalde locaties zonder laadpas kunt laden. Dit kan dan bijvoorbeeld wel met een app of bankpas. We zullen de verschillende opties hieronder behandelen.

Laden zonder laadpas
Laden zonder laadpas

Laden met app

Er zijn bepaalde laadpalen waar je je laadsessie met een app kunt starten en stoppen. In deze apps kun je dan ook tegelijkertijd duidelijk zien hoeveel je geladen hebt en wat de kosten zijn. Ook kun je in veruit de meeste gevallen in de app controleren hoeveel kWh je geladen hebt en soms zelf zien voor hoeveel procent je auto volgeladen is.

Met de volgende apps kun je bij bepaalde laadpunten een laadsessie starten en stoppen. Dit werkt gemakkelijk en goed bij deze aanbieders:

  • Smoov App: met de Smoov app kun je laadsessies starten en stoppen bij Allego laadpalen. Na het toeven van een Credit Card kun je de app direct gebruiken om te laden bij allego laadpunten. Dit doe je door de QR code op de laadpaal te scannen en vervolgens in de app het laden te starten.
  • Fastned app: bij Fastned snellaadstations kun je in de app invoeren welke lader je wilt gebruiken. Wanneer je de code hebt ingevoerd of het laadnummer hebt ingevoerd dat je bij het laadstation ziet staan, kun je de stekker in je auto steken en zal de laadsessie beginnen.
  • Ionity: dit bedrijf dat snellaadstations geplaatst heeft langs snelwegen door heel Europa heeft ook een app ontwikkeld. Met deze app kun je ook laadsessies starten en stoppen. Het betalen gebeurt middels je creditcard, Google pay en Apple Pay.

Laden met pinpas of creditcard

Je zou denken dat dit de meeste logische optie is, iedereen heeft immers een bankkaart, pinpas of creditcard. Maar laadkosten betalen met een bankkaart kan op meer plekken niet dan wel. Toch zijn er plekken waar je wel met een creditcard of pinpas kunt betalen.

  • Fastned laadstations: bij Fastned kun je net als bij tankstations waar je kunt betalen met een contactloos betaalmiddel aan de pomp ook met zo een betaalmiddel betalen aan de laadstations van Fastned. Denk bijvoorbeeld aan pinpassen, telefoons, creditcards en smartwatches. Hiervoor wordt een bepaald op je rekening gereserveerd waarna de laadsessie zal worden gestart.
  • Bij Shell Recharge laadpunten is het mogelijk om te betalen met een creditcard. Je scant dan de QR code op een laadpaal. Dan opent een webpagina op je telefoon waar je je creditcard gegevens invoert. Na het autoriseren van een betaling zal de laadsessie starten.

Plug and charge: laden met alleen je auto

Een nieuwe techniek waar momenteel aan gewerkt wordt is het zogenaamde “Plug and Charge”. Hiermee geeft je auto automatisch door van welke rekening of creditcard de laadkosten afgeschreven moeten worden. Je hoeft dan dus alleen maar de laadstekker in je voertuig te doen en de laadsessie zal starten. Een andere term hiervoor is autocharge.

Op dit moment is deze techniek beperkt beschikbaar. Voor Tesla auto’s die bij Tesla charging stations laden is het mogelijk. Ook bij Fastned is de autocharge beschikbaar voor bepaalde auto’s.

Laden zonder laadpas? Voorlopig zeer beperkt

Laden zonder laadpas is voorlopig nog geen serieuze optie, tenzij je alleen maar bij Allego of snellaad stations je auto vollaadt. We raden je dan ook om altijd ten miste 1 laadpas bij je te hebben als je met je elektrische auto op pad gaat.

Je kunt op onze pagina met laadpas tarieven zien welke het meest gunstig is voor jouw situatie. Zo kun je gemakkelijk de best betaalbare optie vinden.

Plaats een reactie