Load balancing

Load balancing is een techniek in laadpalen die voorkomt dat er teveel stroom wordt gevraagd. Dit voorkomt dat er een stroomstoring optreedt in je woning. Load balancing is een techniek die de overkoepelende term smart charging hoort.

Hoe load balancing werkt

Het laden van je elektrische auto of andere elektrische voertuig vraagt in vergelijking met andere elektrische apparaten een enorm vermogen. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdzekering eruit klapt wanneer je je auto aan het laden bent, tegelijkertijd bijvoorbeeld inductie aan het koken bent en je ook nog de wasdroger aanzet.

Om dit te voorkomen controleert de load balancing techniek in de laadpaal elke seconde hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt in het huishouden. Als dit teveel dreigt te worden zal de auto met een lager vermogen geladen worden. Wanneer er bijna geen elektriciteit wordt verbruikt in de woning zal de laapaal met load balancing juist weer op een hoger vermogen gaan laden.

Kosten besparen met load balancing

Door gebruik te maken van load balancing kunnen er zelfs kosten bespaard worden. Door load balancing kan de noodzaak van het verzwaren van je meterkast voorkomen worden. Dit betekent niet alleen dat de kosten voor de verzwaring bespaard kunnen worden. Maar ook de besparing op je vastrecht die duurder zijn bij zwaarder uitgeruste meterkasten.