Privaat laadpunt

Een privaat laadpunt is een laadpunt dat op eigen grond geplaatst is. Dit betekent dat niet iedereen er zomaar gebruik van kan maken. Een andere term die gebruikt wordt is een thuislader.

Private laadpunten worden vaak geplaatst op de oprit of in de garage of carport die bij een woning horen. Ook de laadpalen op het terrein van een bedrijf waar niet zomaar iedereen mag komen noemen we private laadpunten.

In tegenstelling tot publieke laadpunten kan dus niet zomaar iedereen gebruik van een privaat laadpunt. In de meeste gevallen gebruikt alleen de eigenaar de thuislader. Toch kun je als eigenaar van een privaat laadpunt ervoor kiezen andere tegen betaling gebruikt te laten maken van jouw private laadpunt. Dit kan dan simpelweg met een goede laadpas met de juiste dekking.

Laten plaatsen van een privaat laadpunt

Voor het laten plaatsen van een privaat laadpunt is het raadzaam om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Er zijn tal van aanbieders die laadpalen installeren en desgewenst beheren. Je kunt bij meerdere partijen de prijs opvragen en zo een goede keuze maken.

De grootste investering van een privaat laadpunt zijn de aanschaf en de installatie. Deze prijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Laadvermogen: je kunt waarschijnlijk kiezen tussen 11kW en 22 kW laden. Een laadpunt voor 22 kW zal duurder in aanschaf zijn. En waarschijnlijk ook duurder in voorbereiding bij de meterkast.
  • Opties van de laadpaal: hoe meer opties het private laadpunt heeft dat je aanschaft des te hoger de kosten zullen. Enkele opties zijn: dynamic load balancing en vehicle to grid.
  • Voorbereiding in de meterkast: Afhankelijk van de huidige situatie en het gekozen laadpunt zullen er voorbereidingen moeten worden getroffen in de meterkast. Zo kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om een 3 fase te installeren en/of een extra groep plus aardlekschakelaar te installeren. Hier zijn vanzelfsprekend kosten mee gemoeid.
  • Leggen kabel van meterkast naar privaat laadpunt: vanaf de meterkast naar het laadpunt moet natuurlijk een kabel getrokken worden.