Publiek laadpunt

Een publiek laadpunt is een locatie waar iedereen welkom is om een elektrisch voertuig op te laden. Ze zijn geplaatst in opdracht van een overheid, meestal een gemeente, en bevinden zich dus dan ook op gemeenschappelijke grond op de openbare weg. In veruit de meeste gevallen zijn openbare laadpalen dan ook 24 uur per dag, 7 dagen per week te gebruiken.

Laadpalen die op commerciële grond staan, bijvoorbeeld bij een bouwmarkt of supermarkt zijn geen publieke laadpunten. Deze laadpunten worden immers geëxploiteerd door de organisatie die grond bezit of huurt. Derhalve kunnen deze partijen beslissen wie er mag komen laden.

Vermogen van publieke laadpunten

De meeste publieke laadpalen zijn AC laders. Dit houdt in dat deze laadpunten een vermogen leveren dat varieert tussen de 3,7 kW tot 22 kW. Veelal zie je dat publieke laadpunten 11kW of hoger aanbieden.

Er zijn her en der ook gemeentes die snelladers hebben laten plaatsen op publieke grond. Hiermee kun je zogenaamd DC laden, of terwijl met vermogens vanaf 50 kW.

Publiek laadpunt gebruiken

Om een publieke laadpaal te gebruiken om je auto op te laden heb je een laadpas nodig. Deze kun je aanvragen bij verschillende aanbieders, vergelijk de laadpassen hier. Afhankelijk van welke publieke laadpalen je wilt gaan gebruiken, kunnen de tarieven per laadpas aanbieder enorm varieëren. Het is dan ook zeker de moeite waard om daar goed in te duiken voordat je er 1 aanschaft. Je kunt ook simpelweg de beste laadpas hier vinden.

Om de laadpunten gemakkelijk te vinden, kun je in de meeste gevallen de app van je laadpas aanbieder gebruiken. Hierin zie je doorgaans direct de actuele tarieven en kun je met behulp van de app er gemakkelijk heen navigeren. Ook in Google Maps staan de meeste laadpalen netjes aangegeven.