Smart charging

Smart charging is een verzamelterm van verschillende technieken die in een laadpaal aanwezig zijn om op een energie en kosten efficiënte manier je elektrische voertuig op te laden. De laadpaal bepaalt aan de hand van bepaalde variabelen op wanneer en met welk vermogen je voertuig opgeladen wordt.

De variabelen die gebruikt worden, worden verzameld vanuit verschillende bronnen. Welke data een smart charging laadpaal kan gebruiken is afhankelijk van je type laadpaal.

Aangezien smart charging een verzamelterm is, zullen we hieronder een aantal technieken benoemen die onder smart charging vallen met de daarbij behorende databron.

  • Data van je slimme meter: om meer te laden tijdens daluren en zo minder te betalen voor een volle accu.
  • Data van je auto: je geeft bijvoorbeeld aan wanneer je wilt dat de accu van je auto weer vol is. De smart charger zal bepalen wanneer die het best kan gaan laden.
  • Data van het internet: om te bepalen wanneer de zon weer gaat schijnen en er zodoende meer elektriciteit van de zonnepanelen gebruikt kan worden. En er zodoende dus groener en goedkoper geladen kan worden.
  • Data uit het elektriciteitsnet: om te voorkomen dat er te hoge pieken in het net ontstaan kan de smart charging laadpaal ervoor kiezen om niet tijdens deze momenten te laden.
  • Data van je zonnepanelen: wanneer er veel zon wordt opgewekt is het voordeliger om je auto op te laden dan de overtollige energie terug te leveren aan het net.