Type 1 stekker

Een type 1 stekker, officieel “type 1 j1772 stekker” is één van de meerdere gestandaardiseerde aansluitingen op laadkabels die elektrische voertuigen opladen. Dit type herken je aan de 5 pinnen, of contactpunten, die de stekker heeft. Ook in de gebruikershandleiding van je auto zal je vinden wel type stekker je zult moeten gebruiken. Een andere naam die gebruikt wordt voor de type stekker is “Yazaki stekker”.

Type 1 stekker
Type 1 stekker

De type 1 stekker wordt voornamelijk gebruikt in Amerika en Japan. Maar ook in Europa zijn auto’s uitgebracht die gebruiken maken van deze standaard, dit gaat dan vooral om oudere modellen elektrische auto’s.

Nadeel type 1 stekker

Initieel is de type 1 stekker ontwikkeld voor 120 volt elektriciteitsnetten, zoals ze in Japan en de Verenigde Staten gebruiken. Dat is direct een nadeel, in Europa gebruiken we 240 volt op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je in principe met maximaal 3,7 kW kunt laden met een type 1 stekker.

Met een type 1 stekker maak je tijdens het laden dus niet optimaal verbruik van het maximale vermogen. Dit is ook de reden dat type 2 stekkers zijn ontwikkeld.