Laadpas Spanje, voorbereid op reis

Op zoek naar een goede laadpas voor in Spanje? op deze pagina vind je de beste keuzes en praktische tips voor reizen door Spanje met een elektrische auto.

laadpas spanje

In Spanje is de afgelopen jaren een grote inhaalslag gemaakt in het plaatsen van laadpunten. Toch zijn er nog gebieden in Spanje waar de dekking met laadpunten niet volstaat. Het goede nieuws is dat er langs de snelwegen en de Spaanse kusten en in de centra van grote steden en daar omheen voldoende laadpunten te vinden zijn.

Aan de kusten van de Costa Brava, Costa Del Sol, Barcelona, Andalusië of andere kusstreken vind je dus voldoende laadpunten. Je kunt met een gerust hart met je elektrische auto richting deze gebieden rijden en verblijven.

Snel overzicht: beste laadpassen advies Spanje

We adviseren om 2 laadpassen mee te nemen als je in Spanje elektrisch gaat rijden. Dit met als doel dat je bij praktisch elke laadpaal terecht kunt. Maar ook dat je een goedkopere optie hebt die niet bij alle laadpunten werkt.

1. Electromaps – grootste dekking in Spanje

Electromaps laadpas
  • Handige app
  • 95% dekking spanje
  • Prijzen onduidelijk vooraf

Electromaps heeft de beste dekking in Spanje. Met de electromaps pas kun je bij nagenoeg alle publieke en semi-publieke laadpalen terecht. Zelf zeggen ze dat ze een dekking hebben van 95% met hun laadpas in Spanje.

Nadeel

Een Nadeel van de Electromaps laadpas, of Electropass zoals ze het zelf graag noemen, is dat de prijzen nogal onduidelijk zijn. Op internet lezen we af en toe dat andere gebruikers ervaren dat de prijzen onverwacht hoog kunnen vallen.

Conclusie

We raden je aan tijdens een reis door Spanje met je elektrische in ieder geval een Electromaps laadpas bij je te hebben. Het is raadzaam de Electromaps laadpas, app, of druppel alleen te gebruiken als je primaire, goedkopere, pas niet werkt om zodoende onverwacht hoge kosten te vermijden.

2. Vandebron – goede snellaaddekking voor eerlijke prijs

Vandebron laadpas
  • Ionity snellaadstations
  • Duidelijk tarief
  • Geen volledige dekking in Spanje

De Vandebron laadpas is een goede laadpas die op veel plekken in Europa geaccteerd wordt. Dus tijdens je reis vanuit Nederland richting Spanje, zul je ook in Frankrijk merken dat de dekking prima is. Met name bij de snellaadstations die je voornamelijk zult gebruiken tijdens je autorit richting Spanje.

Goed om te weten: je kunt ook terecht bij de snellaadstations van Ionity waarvan er veel te vinden zijn langs de Spaanse snelwegen.

Nadeel

Het nadeel van de Vanderbron laadpas in Spanje is dat er geen 100% dekking is. Toch is het raadzaam om deze laadpas mee te nemen. De tarieven die je betaalt tijdens het laden zijn namelijk duidelijk: je betaalt simpelweg het basistarief van de desbetreffende laadpaal. Dat lijkt ons een eerlijke deal.

Goedkoop laden vergeleken met Nederland

Het kWh tarief bij de openbare laadpalen is gemiddeld genomen in Spanje een stuk lager dan in Nederland. Zo kun je rekenen op een tarief tussen de € 0,25 en € 0,30 per kWh. Bij snellaadstations zijn de tarieven wel een stukje hoger.

Deze prijzen zijn zo laag omdat de Spaanse overheid het elektrisch rijden wilt stimuleren. Dit heeft dus als gevolg dat je relatief goedkoop door Spanje kunt rijden met een elektrische auto en een goede laadpas.

Goede planning

Ondanks dat het aantal laadpunten in Spanje snel groeit, is het toch van belang een goede planning te maken. Dit om te voorkomen dat je ergens met een lege accu komt te staan. We kunnen je de app van Grid hiervoor aanraden, deze geeft een mooi overzicht van de beschikbare laadpalen.

Daarnaast is het raadzaam om te controleren of de Spaanse accommodatie waar je gaat verblijven een laadpaal heeft, en of deze ook operationeel is. Zo kun je tijdens overnachtingen of tijdens je gehele verblijf gewoon de auto opladen.

En we raden aan om stopcontact lader mee te nemen. Dit is een lader die in het “normale” stopcontact kan. Zodoende kun je als het echt nodig is, gewoon opladen via het stopcontact in Spanje. Houdt er wel rekening mee dat laden op deze manier erg langzaam gaat.

Laadpunten in Spanje

In de drukke toeristische gebieden zoals langs de kust en in en rondom de grote steden zijn voldoende laadpunten te vinden. In het binnenland is dat op sommige plekken anders. Maar met een goede planning moet het lukken om door het land te reizen zonder lege accu komen te staan.

Bovendien is men in Spanje in een hoog tempo bezig om laadpunten bij te plaatsen. Maar gezien de grote van het land kan het nog wel even duren voordat niet meer hoeft te plannen wanneer je het binnenland in gaat met je elektrische auto.

Snelladers in Spanje

Ionity heeft verspreid door Spanje verschillende grote snellaadstations gebouwd. Met deze dekking kun je in principe door heel Spanje heenrijden. Je zult hiervoor wel op of in de buurt van de snelwegen moeten blijven.

De snelladers zijn te gebruiken met de meeste Nederlandse laadpassen. De laders van Repsol (groot tankstation keten in Spanje) zijn meestal niet te gebruiken met de Nederlandse laadpassen. Dit zijn de laadpassen die je vindt in onze laadpas vergelijker.

230v laadkabel mee

Er is ook een oplossing voor het onwaarschijnlijke geval dat je met een lege accu komt te staan. We raden je aan om een lader voor normale stopcontacten mee te nemen. Meestal heet dit een 230v laadkabel. Met zo een kabel kun je altijd je auto opladen op plekken waar een normaal stopcontact aanwezig is. Bedenk wel dat dit langzaam gaat,

Als je in Spanje gaat laden via het stopcontact heb je geen laadpas nodig. Wel raden je aan om toestemming te vragen voordat je dit doet. Het laden van een auto kan een prijzige aangelegenheid zijn voor diegene die z’n stopcontact beschikbaar stelt.

Plaats een reactie