Laadpas Italië

Ontdek welke laadpassen je nodig hebt als je reist in Italië met je elektrische auto. Wij zorgen dat je de beste dekking hebt in Italië.

laadpas Italië

Italië loopt qua dekking van laadpalen nog achter op Nederland. Toch kun je prima met een elektrische auto door Italië reizen. Langs de gehele kust vind je voldoende laadpunten en ook snellaadpunten. Hoe zuidelijker je gaat met de elektrische auto, des te schaarser de laadpunten worden. Toch zijn er genoeg om door heel Italië te kunnen reizen en laden. Als je zuidelijker gaat zul je alleen iets nauwkeuriger moeten plannen.

Om gebruik te maken van de laadpalen in Italië heb je natuurlijk een geschikte laadpas nodig. Veel Nederlandse laadpassen werken op een groot deel van de laadpunten. Toch zijn er ook nog wat punten waar niet alle Nederlandse laadpassen goed werken, net zoals in Spanje ook het geval is.

Op deze pagina lees je met welke laadpassen combinatie je een goede dekking hebt in Italië. In ons advies houden we ook rekening met de tarieven zodat je niet teveel betaalt het voor het laden van je auto in Italië.

Beste laadpassen combinatie voor Italië

Net als in veel andere landen van Europa is het verstandig om een combinatie van verschillende laadpassen aan te schaffen als je in en naar Italië reist met je elektrische auto. Wij raden je aan om naast een Nederlandse laadpas met een goede Europa dekking een Italiaanse laadpas met een grote dekking in Italië aan te schaffen.

De volgende combinatie van laadpassen is volgens ons toereikend qua dekking en deze rekenen eerlijke tarieven voor het laden.

1. Vandebron – voor een eerlijke prijs laden in Italië

Vandebron laadpas
  • Ionity snellaadstations
  • Duidelijk tarief
  • Geen volledige dekking in Italië

Met de Vandebron laadpas kun je heel goed terecht in Italië. Bij het overgrote deel wordt deze laadpas geaccepteerd.

Langs de snelwegen van Italië vind je ook voldoende snellaad stations waar de Vandebron laadpas meestal geaccepteerd wordt. Zo heb je bijvoorbeeld behoorlijk wat Ionity snellaad stations waar deze laadpas werkt.

Je betaalt met de Vandebron laadpas het geldende kWh tarief dat bij de laadpaal ingesteld is. Je weet dus dat je een eerlijke prijs betaalt.

2. X Way – 100% dekking in Italië

X way laadpas
  • Handige app
  • 100% dekking in Italië
  • Prijzen onduidelijk vooraf

X way, voorheen Juicepass, is de laad app van de energieleverancier ENEL X. Zij beheren het overgrote deel van de laadpunten in Italië. Daarnaast biedt X way ook ondersteuning op alle andere laadnetwerken die in Italië actief zijn.

Met de X way app kun je dus altijd laden in Italië. Ideaal wanneer je Vandebron niet goed werkt.

Een groot voordeel van de X way app is dat je deze simpelweg gratis kunt gebruiken. Je hoeft geen kosten te betalen om de app te downloaden en te gebruiken. Je betaalt alleen voor de laadkosten.

In de app kun je je pinpas, credit-card of Paypall koppelen om de betaling uit te voeren.

De kosten per kWh kunnen echter hoger uitvallen dan met een Vandebron laadpas. Er is een optie om een kWh pakket in de app wat het laden dan weer wat goedkoper maakt.

Voor ons is de prijsstelling niet 100% duidelijk. We raden dan ook aan om de X way app alleen te gebruiken om te laden wanneer je regulier laadpas niet werkt.

Laadpunten Italië

Zoals gezegd is de dekking van laadpunten in Italië nog niet zo goed als in veel andere delen van Europa. Toch zijn er voldoende laadpunten zodat je heel Italië kan doorrijden met je elektrische auto. Daarnaast wordt er ook hard gewerkt aan de uitbreiding van het netwerk.

Het laadnetwerk van Italië bestaat uit zowel snelladers als normale laders. Langs de snelwegen vind je snelladers van:

  • Tesla
  • Ionity
  • Enel
  • Nextcharge.

Deze snelladers zijn te gebruiken met de meeste Nederlandse laadpassen die je vind in onze laadpas vergelijker.

Daarnaast vind je in de dorpen en steden normale laders van een groot aantal netwerken. Al deze laadpunten kun je gebruiken met de laad app van Enel: X way. Afhankelijk van het netwerk, werkt ook je Nederlandse laadpas er.

Je kunt er ook voor kiezen om de app of laadpas van de partij van het lokale netwerk te gebruiken. Maar dat lijkt ons wat omslachtig omdat je dan bezig blijft. Daarom raden we X way aan als je zeker wilt van zijn een goede dekking.

Conclusie laadpas Italië

Als je in Italië wilt reizen met een elektrische laadpas raden we je aan om zowel een Nederlandse als een Italiaanse laadpas, of in dit geval laad app, te gebruiken. Met de X way app van Enel X heb je een hele goede dekking door heel Italië. Dit is ideaal wanneer je Nederlandse laadpas bij een laadpunt waar je staat niet werkt.

Met de Nederlandse laadpas zijn de tarieven wat duidelijker wat ons betreft en we raden je dan ook aan om deze als primaire laadpas te gebruiken in Italië. Ook voor de reis naar Italië toe is de laadpas van Vandebron

Plaats een reactie