Hoe een laadpas werkt

De werking van de laadpas uitgelegd.

Hoe werkt een laadpas

Het laden van je elektrische auto met een laadpas is misschien wel iets dat je meerdere keren per week doet. Toch weten de meeste niet hoe dit technisch precies in zijn werk gaat.

Op deze pagina ontdek hoe je de techniek achter een laadpas werkt. Tot aan de communicatieprotocollen die gebruikt worden om te communiceren over de laadpaal netwerken. Ontdek snel hoe een laadpas werkt.

RFID-technologie

De Radio-Frequency Identification (RFID) -technologie wordt gebruikt om de gebruiker te identificeren. De RFID chip op je laadpaas kan draadloos gegevens verzenden en ontvangen.

Wanneer een laadpas voor de kaartlezer van een laadpaal gehouden wordt, communiceert de RFID-chip met de lezer om de identiteit van de kaart vast te stellen. Zo weet het netwerk met welke laadpaas de laadsessie wordt gestart.

Identificatie en Authenticatie

Zodra de RFID-chip is gedetecteerd, begint het identificatie- en authenticatieproces. De informatie die is opgeslagen op de laadpas wordt vergeleken met gegevens in het systeem van het oplaadnetwerk. Dit zijn gegevens zoals een gebruikers id of een nummer. Zo wordt nagegaan of de laadpas geldig is.

Als dit allemaal in orde is wordt de laadsessie gestart. En dan is er dus ook duidelijk wie de uiteindelijke factuur moet ontvangen voor de laadsessie. Dit is dus hoe je betaalt bij een laadpaal.

Communicatieprotocollen

De communicatie tussen de Laadpalen en de beheersystemen erachter verloopt via verschillende protocollen. De meeste gebruikte is het OCPP (Open Charge Point Protocol) voor communicatie tussen oplaadpunten en beheersystemen. Deze communicatie is cruciaal voor de werking van een laadpas.

Deze protocollen zorgen voor een gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens en instructies, wat interoperabiliteit tussen verschillende laadstations en voertuigen mogelijk maakt. De gegevens die bijvoorbeeld uitgewisseld worden zijn: tarief, aantal geladen kWh, welke laadpas er gebruikt wordt en nog veel meer.

Autorisatie en Betaling

Het controleren of een laadpas geldig is wordt real time gedaan. Dat wil zeggen: het netwerk controleert of de laadpas gebruikt mag worden om te laden. Wanneer de houder van een pas facturen niet betaalt, of wanneer een pas nog niet geactiveerd is zal een laadsessie niet gestart worden. Ook wanneer je laadpas aanbieder geen samenwerking met de laadpaalbeheerder heeft gesloten zal er niet geladen kunnen worden.

Na succesvolle identificatie en authenticatie wordt de gebruiker geautoriseerd om het oplaadpunt te gebruiken. Eenmaal geautoriseerd, wordt het oplaadsessie gestart en worden transactiegegevens vastgelegd. Met deze gegevens kan de laadpaalbeheerder jouw laadpas aanbieder factureren. En met diezelfde gegevens kan de laadpas aanbieder de gebruiker weer factureren.

Tip: door een goede laadpas te kiezen kun je besparen op je laadkosten. Bekijk hier de beste laadpassen.

Beveiliging

Om de communicatie tussen laadpassen, laadpalen en het gehele laadnetwerk veilig te laten verlopen, wordt encryptie gebruikt. Dit is nodig omdat de gegevens die verstuurd worden gebruikersgegevens en en financiële gegevens zijn.

Samengevat: de werking van een laadpas

Door middel van de RFID chip op je laadpas kan geverifieerd worden of de laapdas geautoriseerd is om een laadsessie te starten. Door de communicatie die tussen de laadpalen en het laadnetwerk verloopt kan uiteindelijk de gebruiker van de laadpas gefactureerd worden voor de laadsessies die de gebruiker gedaan heeft.

Om dit alles veilig en goed te laten verlopen worden er speciale communicatieprotocollen gebruikt. En over deze protocollen wordt veelal versleutelde data verstuurd zodat hackers moeilijk toegang kunnen krijgen tot deze gegevens.

Hopelijk hebben we de vraag “hoe werkt een laadpas?” voor je beantwoord!

Plaats een reactie