Een laadpas zonder abonnement houdt in dat je geen maandelijkse abonnementskosten hoeft te betalen voor het gebruik van de oplaadpas. Op deze pagina vind je een aantal goede laadpassen zonder abonnement. Ook vind je meer informatie over wanneer deze optie interessant is.
Kort samengevat: beste laapassen zonder abonnement
- E-Flux pay as you charge – dagelijks gebruik
- Vattenfall inCharge laadpas – vaste tarieven
- Maingau – voor reizen door Europa
1. E-Flux pay as you charge
Geschikt voor dagelijks gebruik.
- Laadpaal tarief 1 op 1 doorgerekend aan eindgebruiker. kWh tarief dus fluctuerend.
- E-Flux app geeft vooraf duidelijkheid over laadtarief, dus geen verassingen.
- Scherp starttarief vergeleken met andere laadpassen zonder abonnement.
2. Vattenfall inCharge laadpas
Interessant voor mensen die regelmatig bij Vattenfall laadpalen op bepaalde locaties kunnen laden.
- Bij Vattenfall laadpalen in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel zeer goedkope tarieven.
- App die vooraf duidelijk maakt wat de kosten bij andere laadpalen zijn.
3. Eneco laadpas
Voor diegene die graag een vast tarief per kWh betalen.
- Vast tarief per kWh. Erg aantrekkelijk voor mensen die vaak bij dure laadpalen laden.
- Erg goedkoop bij Eneco laadpalen.
Het aanvragen van een laadpas zonder abonnement kan interessant zijn voor meerdere scenario’s:
- Je wilt meerdere laadpassen bij je hebben zodat je altijd voor een laag tarief je auto kunt opladen.
- Je gebruikt bijna nooit openbare laadpalen zodat een betaald abonnement zonde is van de kosten
Nadelen van een laadpas zonder abonnement
Op zichzelf is geen maandelijkse kosten voor een laadpas betalen natuurlijk al een voordeel. Maar er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan vast. Zo krijg je bij een laadpas zonder abonnementskosten bepaalde tariefkortingen niet die je wel bij een betaald abonnement krijgt. Zo krijg je te maken met een enkele of combinatie van de volgende hogere kosten ten opzichte van een laadpas met abonnement.
Starttarief
Als gebruiker van een laadpas zonder abonnement betaal je vaak een hoger starttarief. In veel gevallen betaal je bij een betaald abonnement zelfs helemaal geen starttarief. Met andere woorden: des te vaker je met één laadpas laadt en betaalt, des te aantrekkelijker een oplaadpas met abonnement wordt.
Dat er een starttarief wordt gevraagd is wel te verklaren: Als je namelijk een laadsessie begint betaalt de laadpas aanbieder (eMSP) een starttarief aan de laadpaal beheerder (CPO). Deze kosten zullen uiteindelijk terug verdiend moeten worden.
Tarief per kWh
En laadpas zonder abonnement zal in de regel vaak variabele laadtarieven handteren. De prijs per kilowattuur (kWh) wordt dan bepaald door de laadpaal beheerder. Dit ook nog per moment per dag verschillen. Bij abonnementen heb je vaker dat er vaste tarieven gerekend worden bij elke laadpaal. In sommige gevallen komt dat duurder uit en in sommige gevallen weer goedkoper.
Ook is het bij sommige laadpas aanbieders zo dat er lagere laadtarieven per kWh gevraagd worden voor duurdere abonnementen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Elli laadpas. Daar betaal je bij het duurste abonnement een lager laadtarief dan bij het goedkoopste abonnement.
Extra toeslagen bij laadpassen zonder abonnement
Er zijn ook laadpassen die echt bizarre toeslagen op de kWh doen om zo wat te verdienen. Zij rekenen dan bijvoorbeeld het laadpaal tarief + 10% transactiekosten. Deze zogenoemde kWh opslag kan erg oplopen in de kosten.
Ook zijn er laadpas aanbieders die weer extra kosten verstoppen in de roamingkosten. Het is lastig om dit vooraf echt duidelijk te krijgen als je een laadpas aanschaft. Let hier goed op voordat je een laadpas zonder abonnement aanvraagt en gaat gebruiken.
Laadpas met of zonder abonnement kiezen
Omdat er geen kosten zitten verbonden aan een laadpaas zonder abonnement, raden we je aan om sowieso 1 laadpas zonder abonnement bij je te hebben. Je kunt dan per laadsessie kijken of je goedkoper uit bent met die pas, of met de oplaadpas met abonnement. Daarnaast is het ook ideaal voor wanneer je andere laadpas om wat voor reden dan ook niet goed werkt.
Als je 1 van de laadpassen zonder abonnement hierboven aanvraagt weet je zeker dat je een goede pas hebt met eerlijke prijzen. Maar er zijn nog meer passen waarmee je je auto kunt opladen. Op onze pagina laadpas vergelijken kun je filteren op laadpassen zonder abonnement, wellicht zit daar de perfecte pas voor jou bij.